מיתוג וצבעים

בחירת פלטת צבעים נכונה בעזרת פסיכולוגיית הצבע

לצבע יש חלק מרכזי מאד במיתוג, כבר משלב הרושם הראשוני. מחקרים מראים שב-90 השניות (או פחות) הקריטיות בהם לוקח למשתמשים לקבל החלטה האם הם אוהבים או לא אוהבים מוצר מסוים הם מבססים כ-90% מההחלטה שלהם בהשפעת הצבע.

צבע מעורר רגשות, תחושות ואסוציאציות באופן לא מודע והמשמעות שלו משתנה בין תרבויות שונות בעולם. לכן, כשניגשים לפרויקט חדש חשוב להבין קודם כל מי המותג, מה הוא מייצג, מה קהל היעד ומה המותג רוצה לשדר לקהל היעד הזה. כשנבחר את הצבעים המובילים לפרויקט חשוב לוודא שאלו צבעים שיעוררו את הרגשות והתחושות המבוקשות אצל קהל היעד, למשל: ביטחון, קלילות, חדשנות, תשוקה, רעננות או אפילו תחושת רעב אם מדובר במותג של אוכל.

נכון, בסופו של דבר צבע הוא מאוד סובייקטיבי, משמעות הצבעים משתנה בין אדם לאדם וצבע שנעים לאדם אחד עשוי לעורר תגובה ניטרלית באדם אחר. ועדיין, תגובות צבע רבות ניתנות לחיזוי באמצעות הבנה מעמיקה של הפסיכולוגיה של הצבע, הבנה שתעזור לקבוע אילו צבעים יעבדו בצורה הטובה ביותר על קהל היעד ואילו תגובות הצבע יעורר אצלו.

הפסיכולוגיה של הצבעים גורסת כי לכל צבע ישנה השפעה אחרת על המוח ועל התגובות שלנו. לפניכם רשימה של 14 הצבעים העיקריים בהם נשתמש בדרך כלל ומנעד הרגשות והתחושות השייכים לכל אחד מהם:

אדום

אדום הוא צבע דינמי חזק מאוד שמשקף את הצרכים הפיזיים שלנו, מחד הפגנת חיבה ואהבה (לב, יום האהבה), ומאידך סכנה, פחד והישרדות (תמרור עצור, סרטי אימה). הצבע האדום נתפס גם כמעורר תיאבון, לכן הרבה מותגי מזון ומשקאות משתמשים בו בלוגו שלהם – קוקה קולה, רד בול, מקדונלדס וקנטאקי פרייד צ’יקן. מותגים שמשתמשים בצבע האדום במיתוג שלהם נתפסים כנועזים ואנרגטיים אבל שימוש לא מבוקר בו יכול לעורר רגשות שליליים.

רגשות ותחושות: אהבה, תשוקה, נועזות, כוח, מושך תשומת לב, ריגוש, פעולה, אנרגיה, אגרסיביות, נחישות, סכנה, תוקפנות ,חירום, חום, התרגשות, סקסיות.

צהוב

גוונים צהובים יכולים לעורר רגשות של אושר ושמחה. הגוון שלו יכול להאיר חלל מיידית ולשנות לטובה את מצב הרוח. יחד עם זאת, יש לשים לב ששימוש יתר בצהוב יכול לעורר רגשות של כעס, תסכול, פחד וחרדה. מותגים שמשתמשים בצהוב במיתוג שלהם נתפסים אופטימיים וחמים.

רגשות ותחושות: נמרץ, חם, שמח, עליז, שמח, חוכמה, אופטימיות, שאפתנות, יצירתיות, מעורר תאבון.

כתום

כתום הוא שילוב של אדום וצהוב, והתגובות הרגשיות והנפשיות שהוא יוצר הן שילוב של שניהם. כתום יכול לייצג שמחה, יצירתיות וגירוי, זו הסיבה שלעיתים קרובות מותגים של משחקי ילדים משתמשים בו.

רגשות ותחושות: שמח, נמרץ, חברותי, ידידותי, בר השגה, חיוני, תקשורתי, אומץ, אמון, הצלחה, חום, אנרגיה, יצירתיות, חדשנות, מעורר תאבון, הנאה.

כחול

גוונים כחולים יכולים לעורר רגשות של שקט ושלווה. הוא נתפס כצבע שמרני ולא מאיים. זהו אחד מהצבעים הנפוצים ביותר ללוגו ומיתוג של חברות וארגונים. לצבע הכחול ישנו הקשר עם סמכות והצלחה, לכן במיתוג נשתמש בו לעסקים שרוצים לשדר אמינות, סולידיות ובריאות כמו משרדים ממשלתיים, עורכי דין, אדריכלים וחברות בנייה. כחול הוא אחד הצבעים האהובים והשימושיים ביותר בתרבויות שונות ברחבי העולם.

רגשות ותחושות: אמינות, חוזק, ישר, מקצועיות, אינטליגנציה, רוגע, רוחניות, שמרנות, יציבות, קר, מלנכולי.

סגול

סגול ידוע לרוב בזכות הדמיון והרוחניות שלו. יש לו את האנרגיה והעוצמה של האדום, עם היציבות והאמינות של הכחול, מה שהופך אותו לאיזון מושלם בין הגשמי לרוחני. זהו צבע מסקרן ומרגיע, אך גם משאיר מקום למסתורין ורעיונות חדשים. הצבע הסגול פופולארי מאוד מכוני יופי, טיפולי ספא, חדר כושר וספורט וגם מרכז רוחני או דתי.  גוונים סגולים יכולים לעורר גם רגשות של יוקרה ועושר.

רגשות ותחושות: יוקרתיות, רוחניות, אצילות, עושר, רוגע, מעורר דמיון, חוכמה, ייחודי, כבוד, יצירתיות.

טורקיז

טורקיז הוא צבע מעורר השראה, הוא קשור לחידוש רמות האנרגיה וגם למחשבות חיוביות. מותגים המשתמשים בטורקיז מגיעים לרוב מתחומי התקשורת, חינוך, מדיה וטכנולוגיית מחשב.

רגשות ותחושות: רוחניות, מרפא, הגנה, בהירות, השראה, ביטוי עצמי.

ירוק

הצבע הירוק נמצא באמצע ספקטרום הצבעים והוא צבע מאוזן המאפשר מנוחה לעין. מדובר בצבע הרמוני ומרגיע מאוד עם הקשר אוניברסלי לטבע, לכן הוא מסמל התחדשות וצמיחה. בדרך כלל ישתמשו בו חברות בתחום הבריאות, מזון אורגני וחברות פיננסיות מתחום הכלכלה.

רגשות ותחושות: צמיחה, שגשוג פיננסי, בריאות, תקווה, הרמוניה, רוגע, רעננות, טבעיות, אורגניות, טבעוניות, איכות הסביבה, נקי, חיבור לאדמה, מזל, התחדשות, מרץ, נדיבות ופוריות.

עם זאת, ירוק זרחני מבטא ההפך – קנאה, שתלטנות, רעל, פחד, רוע, מהונדס, טכנולוגיה.

ורוד

ורוד מתייחס לעיתים קרובות לנשיות והוא מעורר רעיונות של רומנטיקה ואהבה.

רגשות ותחושות: נשיות, תשוקה, אהבה, חמלה, רוך, ילדותיות, מתוק, עדינות, שובבות, אושר, תמימות נעורים. 

גם פה, הגוון הזרחני מבטא משהו אחר – חוצפה, פריצת גבולות, אנרגטיות.

חום

חום הוא צבע שמתקשר לאדמה וטבע. למרות שהוא אולי לא הצבע הכי מגרה החזותית, הוא סימן נהדר ליציבות, ביטחון והגנה. למעשה, החום מציע את אותה הרצינות של שחור עם גוון מעט חם ורך יותר. עם זאת, חום יכול להיראות שמרני ומשעמם.

רגשות ותחושות: אמינות, יציבות, רצינות, חום, שמרנות, תמיכה, ביטחון, הגנה.

זהב

אי אפשר להתבלבל, זהב הוא הצבע של יוקרה, עושר, הון ומעמד. יחד עם זאת, הוא מתקשר גם לידע ורוחניות. שימוש מוגזם בזהב יכול ליצור הרגשה זולה ואפקט היוקרה יעלם. לרוב נראה את הזהב במותגי אופנה, קוסמטיקה תכשיטים וגם אצל משרדי עורכי דין. 

רגשות ותחושות: עושר, הצלחה, יוקרתיות, מלכותי, ביטחון, יציבות.

כסף

בדומה לזהב, גם הכסף מזוהה עם עושר ויוקרה, אך הוא יותר מעודן. גווני הכסף יכולים לעורר תחושות של קידמה, עיצוב עתידני מתוחכם ואלגנטי, חברות הייטק רבות משתמשות בצבע זה בלוגו ובמיתוג שלהם. משוייכות לו גם המון תכונות מיסטיות, האנרגיה שלו מתקשרת למחזור הירח, השפל והגאות והוא נתפס כמסתורי, מרגיע ומטהר. יש המאמינים שהוא משמש כמראה לנפש האדם, ושיש לו יכולת למשוך אנרגיות שליליות מהגוף.

רגשות ותחושות: מודרניות, יוקרה, מלוטש, מתוחכם, אלגנטי, מסתורי, מטהר, זוהר, הייטקי, רגישות.

לבן

לבן הוא צבע של תמימות וטוהר, מרמז על ניקיון וסטריליות. הלבן הוא דרך נהדרת להביא עיצוב אלגנטי, נקי ומודרני למיתוג בשימוש עם צבעים אחרים. הלבן מכיל איזון שווה של כל צבעי הספקטרום, המייצג את ההיבטים החיוביים והשליליים של כל הצבעים. המאפיין הבסיסי שלו הוא שוויון, המרמז על הוגנות, ניטרליות ועצמאות. אם זאת, בתרבויות שונות הוא מסמל מוות.

רגשות ותחושות: ידע, ניקיון, טוהר, אמת, פשטות, בהירות, שלמות, תמימות, אלגנטי, ניטרליות.

שחור

שחור הוא צבע קלאסי, אלגנטי ונצחי. השחור כולל רגשות שליליים וחיוביים, מצד אחד הוא מסמל צער, פחד, מסתורין ורוע, ומצד שני הוא מעורר גם סמכות, עוצמה ותחכום. 

רגשות ותחושות: ידע פנימי, מסתורין, דרמטיות, אלגנטיות, תחכום, בטחון, כוח, סמכות, איום, כבדות, רוע ודיכאון.

לסיכום:

פסיכולוגיית הצבעים נחקרת ומנותחת כבר שנים רבות, אך עדיין יש ויכוחים רבים על ההשפעה המדויקת שיש לכל צבע על בני אדם. חשוב לזכור שהמשמעות של כל צבע משתנה בהתאם למיקום, לתרבות וכמובן לחוויות האישיות של כל אחד ואחת מאיתנו.

בחירת צבעים במיתוג העסק ובחירת צבע הלוגו הינם שלבים חשובים מאוד בשלב הקמת עסק חדש. עלינו לקחת את כל הקריטריונים האלו בחשבון, כולל מחשבה על קהלי יעד, אמצעי פרסום והמסר הסופי שנרצה לשדר ללקוחות.

error: Content is protected !!